2015

10 vuotta kaupunkitaidetta:

Taidetta(ko)?! Sinä päätät. 10.–13.6.2015

festivaali_400px

Olohuone 306,4 km2 ­kaupunkitaidetapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen nelipäiväinen festivaali Turussa.

Juhlavuoden tapahtuma järjestettiin teemalla Taidetta(ko)?! Sinä päätät. Lähtökohtana on paluu tapahtuman juurille: seitsemän turkulaista taiteilijaa perusti taideyhdistys Olohuoneen vuonna 2005 luomaan instituutioiden ulkopuolisen, ruohonjuuritason kaupunkitaiteen foorumin. Vuonna 2015 yhtenä tavoitteena on avata keskustelua siitä, mikä on (kaupunki)taiteen merkitys ja tarve Turussa.

Festivaalin ohjelma koostui avoimen teoshaun kautta valitusta teoksista, kutsuttujen taiteilijoiden teoksista sekä tapahtuman aikaisen Infopisteen ohjelmasta unohtamatta aloitus- ja päätösklubeja. Maanantaina 8.6.  järjestettiin myös yleisölle avoin keskustelutilaisuus otsikolla Taidetta(ko)?! Puheenvuoroja taiteesta, taiteilijoista ja taiteen asemasta yhteiskunnassa Turun taidemuseolla klo 13-17.

 

Festivaalin aikataulun näet PDF-versiona tästä

Vuoden 2015 taiteilijat ja teokset

Olohuone 206,4km2 -festivaali järjestettiin viime vuonna kymmenettä kertaa ja juhlavuonna teoksia oli ennätysmäärä: 2015 kaupunkitaidefestivaalissa on mukana 15 eri taiteilijaa tai työryhmää sekä 3 kutsuttua teosta! Festivaalin teoshaun kautta valitut taiteilijat sekä teokset julkistettiin erillisellä teosklubilla 18.4. bar Kukassa.

Festivaalin teokset toivat Turun kaupunkikuvaan laajan kattauksen nykytaidetta. Mukana oli niin performanssia, installaatiota, tanssia kuin animaatiotakin. Juhlavuoden teeman Taidetta(ko)?! sinä päätät! mukaisesti teokset ottivat kantaa ja kutsuvat mukaan vuorovaikutukseen.

kartta_kuva

Vuoden 2015 taiteilijat ja teokset:


Anne Lehtelä // Nautakollaasit // installaatio

MU! Naudat pääsevät irti Turun kaupunkikuvassa: bussipysäkeillä laiduntavat lehmät ottavat kantaa taiteilijan toimeentulokeskusteluun.

Anne Lehtelä tuo Olohuoneeseen kolmen teippaustekniikalla toteutetun teoksen sarjan, joka käsittelee ajankohtaisia teemoja taiteilijan toimeentulokeskustelussa. Tekstuaalisen kuvataiteen ja katutaiteen rajamaastoon sijoittuvat teokset on sijoitettu bussipysäkkien lasiseiniin. Lehtelän idea käyttää nautaa taiteen kommentaattorina on saanut alkunsa taiteilijoiden rinnastamisesta maatalousyrittäjiin.

Anne Lehtelä on suomalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Tampereella.
 Lehtelä tutkii teostensa kautta sosiaalisia ja yhteiskunnallisia teemoja. Lehtelä etsii vastausta, mitä on olla yksilö tässä maailmassa ja yhteiskunnassa. Kuka laatii säännöt, kuka noudattaa niitä ja lopulta millä hinnalla.

Sijainti: Kauppatorin pysäkit T9 ja T4, Tuomiokirkon pysäkki


Anu Halmesmaa // Mahdollisuus // vuorovaikutteinen performanssi

Matonkudetta materiaalinaan käyttävä taiteilija kutsuu ohikulkijat mukaan teoksen syntyyn, itse tekemiseen, kommentointiin, keskusteluun.

Anu Halmesmaan teoksessa on mukana epävarmuus, joka on aina osana taiteen tekemisessä. Epävarmuuden vastapainona on uskaltaminen; taiteilijan uskallus tehdä jotain itselleen pelottavaa, irtautua lopputuloskeskeisestä ajattelusta taiteen tekemisessä. Kyse on myös kanssaihmisten, yleisön uskalluksesta. On helppoa olla sivustakatsoja, mutta mitä vaatiikaan, kun itse astuu tekemään taidetta? Mikä suhde taiteeseen silloin syntyy? Miltä tuntuu laittaa itsensä likoon, luoda jotain joka on paljaana myös muille – arvostelun, ihailun, rikkoutumisenkin uhan alla?

Entä mitä tapahtuu jos kukaan ei käytä annettua mahdollisuutta? Riittääkö se taideteokseksi, jos taiteilija istuu yksin, turhaan odottamassa ohikulkijoilta osallistumista, vastakaikua? Sinä päätät.

Kuvataiteilija Anu Halmesmaa jatkaa viime vuoden Olohuone-tapahtumassa esiteltyä teostaan uudella teoksella, joka haastaa taiteen tekemisen käsitettä siirtämällä taiteilijan vastuuta teoksesta muille.

Sijainti: Ekoluoto, Itäinen Rantakatu 38


Elina Ruohonen // Rakkoleväpotretit // installaatio

Kunnianosoitus puhtaalle merelle! Aurajokirantaan ripustetuissa muotokuvissa rakkolevät kommentoivat Itämeren ja saariston tilaa.

Elina Ruohosen teossarjassa aina ajankohtainen meren suojeluteema konkretisoituu muotokuvien tapaan valokuvatuissa rakkoleväkimpuissa. Valokuvat on painettu kirkkaalle, vanhahtavaan muotokuvamaiseen ovaalimuotoon leikatulle akryylilevylle.

Kuvataiteilija Elina Ruohonen työskentelee enimmäkseen maalausten ja valokuvien parissa. Tekemisen lähtökohdat vaihtelevat yleismaailmallisista yksityiseen; useasti taustalla liikkuvat ajatukset merestä ja saariston tilasta.

Sijainti: Jokiranta, pääkirjaston kohdalla lähellä vesirajaa


Dirk Huelstrunk // Office of dispensable words // installaatio

Kommunikoi tehokkaasti – poista käytöstä tarpeettomat sanat. “Tarpeettomien sanojen toimistossa” työskentelevälle runoilijalle voi lahjoittaa sanat, joille ei ole käyttöä ja saada vastineeksi yllätyssanan Turhat sanat taltioidaan ja esitetään myöhemmin tekstin ja äänen muodossa. Ohjelmassa myös performanssia ja vierailevia runoilijoita.
Communicate efficiently – eliminate words you don´t need! The “office of dispensable words“  is a poetic-bureaucratic installation, a temporary office located in the yard of the Turku City Library during Olohuone Festival from June 10-13 with daily performances & open poetry stage.

Frustrated or angry about words? Too many useless words? Maybe the words don´t work then way you want, they don´t say what you want to say, they are unclear, misleading, cheesy, shallow, trivial, out-dated, bloated, boasting, stupid, derogative, abusive, offensive, intrusive, unfair, nonsensical, too expensive, too cheap, too short or too long, too UGLY or completely unnecessary…..? During office hours, you can hand in unwanted, unnecessary words. In return you will get a receipt and a surprise word you can fill with new exciting meaning. Dispensable words will be registered and recycled in script and sound. The results will be displayed and performed & discussed during performance hours.

Our socio-economical system creates enormous amounts of trash in language: word-shells, packaging, plastic-words, broken, crooked, fragmented and defunct words, fillers, annoying buzzwords, pretentious, pompous, bloated or just stupid words. Would our language or even our life become easier, more focussed and effective if we could get rid of this word-trash?  Search engine algorithms already filter out „unnecessary“ stop-words and work much smoother this way. But why should machines secretly decide, which words are necessary or unnecessary?

The office of dispensable words“ is an interactive art & social project about exchanging, sharing, optimizing and efficiency. What is necessary/ unnecessary? How effective can art be? Is art most efficient without a purpose, creating free and playful nonsense?  This question will be raised by a German artist, mostly speaking English in a bilingual Finnish-Swedish surrounding. Turku artists and poets are invited to exchange, discuss & perform in this context.

Sijainti: Pääkirjaston sisäpiha, avoinna ke-to 11-16, pe 14-18, la 11-16


Nordic Puppet Ambassadors // Nopean Toiminnan Tonttujoukot // performanssi / installaatio

Ihka elävät puutarhatontut kaunistavat Turun katukuvaa kaupunkiviljelyn keinoin.

Nopean Toiminnan Tonttujoukot on viiden hengen puutarhatonttujoukko, jotka katuteatterin ja guerilla gardeningin keinoin iskevät Turun pieniin, mutta ankeisiin kohteisiin aikoina, jolloin mahdollisimman suuri yleisö on tilassa läsnä. Tonttujen tavoitteena on provosoida kaupunkilaisia pehmein ottein tarkastelemaan omaa asuinympäristöään.

Pellemaisteri Janna Haavisto on fyysisen teatterin ammattilainen, joka vaihtaa sulavasti tyylilajista toiseen. Hän esiintyy aktiivisesti vapaan kentän tuotannnoissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Haavisto leikkii, liikkuu, näyttelee, tanssii, laulaa ja klovneilee eikä kaihda uusia aluevaltauksia. Lokerointi tuottaa hänelle ongelmia, mutta uudet oppimiskokemukset ja haasteet kiehtovat aina. www.jannahaavisto.com

Linda Lemmetty on näyttelijä ja ohjaaja, joka on valmistunut nukketeatterin ammattilaiseksi Turun Taideakatemiasta 2007 ja Jacques Lecoqin fyysisen teatterin koulusta Pariisista 2009. Hän on työskennellyt erilaisissa teatteri- ja elokuvaproduktioissa Suomessa ja Ranskassa, sekä ulkomailla mm. Tanskassa, Ranskassa, Puolassa, Virossa, Sveitsissä, Etelä-Afrikassa ja Senegalissa. Intohimona ja eritysvahvuutena hänellä on komiikka ja esinemanipulaatio. Motto: Tärkeintä elämässä on nauru ja vapaus!

Outi Sippola on nukketeatterin ammattilainen, ja riemulla monessa mukana. Hän on sekä kiertänyt maailmaa nukkenäyttelijänä että luotsannut useita erilaisia nukketeatteriprojekteja kotimaassa. Vapaa-aikansa hän käyttää mieluiten hevosten parissa. outisippola.blogspot.com

Maiju Tainio on esiintyjä – nukkenäyttelijä ja esitystaiteilija, joka uskoo todellisuuteen ja ihmiskehon ja -mielen rajattomaan ihmeellisyyteen. Maiju on pimeisiin nurkkiin kurkisteleva, maailmassa kulkeneella materialla leikkivä visualisti. Hän on lapsen (myös sisäisen) kuuntelija, katsoja ja kohtaaja – työpajaohjaaja, sanojen pyörittelijä, tarinankertoja, kollektiivisen alitajunnan koluaja ja iloluontoinen umpihangen rakastaja, ohjaaja, esitysmuodon kyllääntymätön ihmettelijä.

Sijainti: pe 12.6. Ekoluoto klo 14, Kauppatori klo 15, Panimoravintola Koulun edessä klo 17. La 13.6. Kauppatorilla klo 10 ja 12


Risto-Pekka Blom // Kaupunki on meidän // videoperformanssi

Liikkuva olohuone rakentuu ja animoituu keskellä Turun keskustaa kutsuen kaupunkilaiset seuraamaan olohuoneen retkeä ja matkasta muodostuvaa animaatiota.

Kaupunki on meidän on videoperformanssi ja animaatio, jossa liikkuva olohuone rakentuu ajelussa kaupungin halki: sohva saa matkan varrelta seurakseen muita huonekaluja ja ihmisiä. Ajelun päätyttyä olohuoneen retki jää matkan aikana kuvattuna animaationa esille Turun keskustaan.

Risto-Pekka Blom työskentelee pääasiassa yksikanavaisen videotaiteen ja kokeellisen lyhytelokuvan välimaastossa. Hänen elokuvissaan ja videoteoksissaan toistuvat ulkopuolisuuden ja vierauden teemat, sekä yksilöön ulkoa päin kohdistuvat vaatimukset siitä, kuinka elämä kuuluisi elää.

Sijainti: pe 12.6. klo 9-19 jokiranta, la 13.6. Yliopistonkatu 29, Kivikukkaron näyteikkuna, koko päivän


Videokaffe-kollektiivi // Parasiitti // videoinstallaatio

Teos tuo kierrätysmateriaalein toteutetun energialtaan omavaraisen installaation kaupunkikuvaan ohikulkijoiden ihmeteltäväksi.

Videokaffe-kollektiivin teos on audiovisuaalinen videoinstallaatio. Teos koostuu muutamasta itsenäisestä ja energialtaan omavaraisesta videoinstallaatiosta. Teosten tekemiseen on käytetty kierrätysmateriaaleja niin pitkälle kuin on mahdollista, ja ne tuottavat myös itse itselleen tarvitsemansa sähkön.

Videokaffe on nykytaidekollektiivi joka kukoistaa kansainvälisen ja monitieteellisen jäsenistönsä ansiosta. Käyttövoimansa niin tieteestä ja teknologiasta kuin käsityöstä, äänestä ja taiteestakin saava Videokaffe tutkimusmatkailee kohti interaktiivista prosessikeskeistä kokemusta.

Sijainti: Vähätorin puu


Parasta ennen -ryhmä // Yllätysveto // vuorovaikutteinen performanssi

Vedä narusta, näe taide-esitys ja arvostele se! Yllätysveto on karnevalismia ja katuteatteria hyödyntävä teos, jossa kolme esiintyvää taiteilijaa asettaa itsensä alttiiksi epäonnistumisen mahdollisuudelle.

Yllätysvedossa yleisöllä on mahdollisuus osallistua teokseen vetämällä narua. Narunveto maksaa yhden euron. Narun toisesta päästä löytyy sattumanvarainen taideteko, joka vuorossa olevan esiintyjän on suoritettava –osasi hän sen hyvin, huonosti tai ei lainkaan. Taideteon nähtyään narusta vetäneelle katsojalle annetaan valta; oliko näkemäsi teko taidetta?

Mikäli kyseinen yleisön edustaja ei pidä näkemäänsä taiteena, taiteilija asettuu seisomaan levyä vasten maalitauluksi ja tyytymätön katsoja saa heittää häntä perinteisellä epäonnistumisen symbolilla, tomaatilla. Taustalla on ajatus siitä kuinka taiteilija julkisen teoksen tehtyään asettaa aina itsensä ja tekemisensä alttiiksi arvostelulle, suitsutukselle tai häpeälle. Hän on paljas maalitaulu, jonka oletetaan kestävän yleisön mielipiteet.

Teos kysyy muun muassa kuinka pitkälle taiteilija on valmis menemään saadakseen tehdä taidetta, saadakseen huomiota tai näkyvyyttä? Kuinka halvalla taiteilija on valmis myymään itseään? Läsnä on jatkuvasti epäonnistumisen pelko ja kritiikin sietäminen. Teos on sirkushuvia yhdistettynä syvempään pohdintaan.

Parasta ennen -ryhmä koostuu neljästä teatteri-ilmaisun ohjaajasta, jotka tutustuivat toisiinsa opintojen alkaessa Metropoliassa vuonna 2010.

Yllätysveto Olohuone-festareilla Turussa on ryhmän ensimmäinen julkinen esiintulo. Parasta ennen –ryhmän yhteisiä kiinnostuksen kohteita ovat muun muassa performanssitaide, esitystaide ja kaupunkitaide, joiden parissa ryhmän on tarkoitus toimia myös tulevaisuudessa.

Anna Lehtonen on helsinkiläinen freelance taiteilija. Kiinnostuksen kohteita ovatkin nykyteatteri, performanssitaide, nykysirkus, nykytanssi, uusien asioiden kokeileminen ja oppiminen.

Anni Rainio on aikaisemmalta koulutukseltaan puutarhuri. Tällä hetkellä Rainio työskentelee lasten ja nuorten kanssa draamatyöpajojen vetäjänä (sekä taidemallina). Kiinnostuksen kohteita ovat lastenteatteri, performanssitaide, tanssi, kehitysyhteistyö ja uudet haasteet.

Mammu Rauhala ohjaa ja opettaa päätyökseen harrastajaryhmiä Helsingissä ja Lohjalla. Hän myös tekee performanssitaidetta sekä itsenäisesti että eri kokoonpanoilla. Mammu Rauhala työskentelee jatkuvasti myös elämän arkea kuvaavan teoksen parissa, jota hän tekee yhdessä puolisonsa Pasi Rauhalan kanssa. Mammu Rauhalan työlle ominaista on paikkasidonnaisuus ja visuaalisuus.

10.6. klo 18 Barkerin puisto, 11.6. klo 14-16, 12.6. klo 16-18 ja 13.6. klo 15-17 Kauppatori


Taiteilijaryhmä Kålt // 468,00€ // installaatio

Teos osallistuu ja kutsuu ajankohtaiseen keskusteluun taiteen arvosta. Kiinnostaako, kuinka paljon (tai vähän) rahaa kunkin Olohuone-teoksen toteuttamiseen on kulutettu? Lue ja hämmästy!

468,00€ on parasiitti-teos, joka toteutetaan jokaisen vuoden 2015 Olohuone 365,4km2 –kaupunkitaidetapahtumaan valitun teoksen yhteydessä. Teos tuo julki vuoden 2015 Olohuoneen teosten toteutuskulut kertomalla ne sekä kyseisen teoksen yhteydessä että teosta varten perustettavassa blogissa. Taiteilijaryhmän tavoitteena on teoksen avulla lisätä keskustelua taiteellisen työn arvosta sekä edistää avoimuutta.

Kålt on kolmen taiteilijan ryhmä. 468,00€ on ryhmän ensimmäinen yhteinen teos.


Jouni Järvenpää ja Johanna Turpeinen // Tapiiri piknikillä // vuorovaikutteinen puistoesitys

Abstraktia piknikviihdettä lähes kaikille aisteille! Voiko kuvataiteeseen tanssia? Voiko tanssia veistää värillisellä nauhalla? Mitä tapiiri tekee Turun keskustan puistoissa? Saako tästä ottaa patonkia ja juustoa?

Tapiiri piknikillä on koreografi-tanssija Jouni Järvenpään ja kuvataiteilija Johanna Turpeisen puistoesitys, jossa kolmiulotteinen, esityksen aikana syntyvä ja muokkautuva nauhainstallaatio keskustelee nykytanssin kanssa. Tarttumaton, värillinen muovinauha kutoutuu puiston puihin ja muodostaa elävän ympäristön abstraktille tanssiliikkeelle. Tanssi-installaation ympärille on aseteltu piknik-koreja, joista katsojat ja ohikulkijat voivat poimia pikku purtavaa katsellessaan reilun kolmen vartin mittaista esitystä. Tapiiri piknikillä toteutetaan Olohuone 306,4km2 -kaupunkitaidetapahtumassa kolmena päivänä kolmessa eri keskustan puistossa.

Jouni Järvenpää on Turussa asuva koreografi ja tanssija. Hän valmistui vuonna 2002 Amsterdamin taidekorkeakoulun School for New Dance Development -linjalta koreografiksi pääaineenaan improvisaatio.

Johanna Turpeinen on Turun taideakatemiasta valmistunut turkulainen kuvataiteilija.

Sijainti: 10.6. klo 14-15 Samppalinna, 11.6. klo 14-15 Vartiovuori, 12.6. klo 14-15 Puolalanpuisto


Seija-Leena Salo // Turkulaiset taiteilija(kodi)t // vuorovaikutteinen performanssi / kaupunkikävely

Teos lähestyy nykyturkulaista taiteilijaelämää kävellen. Opastetuilla kävelykierroksilla tutustutaan turkulaisten taiteilijoiden arkeen: kuinka taiteen tekeminen tuntuu ja näkyy kotona, kuinka kodin arki vaikuttaa taiteellisten prosessien rakentumiseen? Jos taide on arkipäivää, onko arkipäivä taidetta?

Matkailijoita viedään aina paikkakuntien tunnettujen henkilöiden patsaille ja kotipaikoille, ja suurten taiteilijoiden kodeista tulee turistikohteita. Suurin osa taiteen tekijöistä on kuitenkin niitä, joiden arki, teokset ja nimet ovat piilossa. Turku on täynnä taiteilijoita arkineen ja koteineen. Turkulaiset taiteilija(kodi)t toteutuu kaupunkikävelyiden muodossa kahdella eri reitillä, joiden varrella on eri aloja edustavien nykyturkulaisten taiteilijoiden koteja. Osassa kodeista vieraillaan sisällä, osassa ei.

Kävelyiden kysymyksenasettelu ei ole ensisijaisesti: ”Miltä taiteilijan kotona näyttää?”, vaan kuinka koti (rakennuksena, rytminä, sijaintina, perheenä/yhteisönä/elämäntapana) vaikuttaa taiteen tekemiseen ja kuinka taiteen tekeminen vaikuttaa kotiarjen rakentumiseen. Kumpi määrittää päivärytmiä, kodin vai taiteen vaatimukset? Missä työn ja kodin raja kulkee? Missä taiteen ja kodin raja kulkee? Ovatko työ ja taide taiteilijalle synonyymeja? Mitä tämä kaikki kertoo taiteilijan taidekäsityksestä ja onko taiteilijalla käsitystä siitä, miten hän päätyi kantamaan nimeä taiteilija?

Seija-Leena Salo on turkulainen taiteilija, jota kiinnostaa oma taiteilijaidentiteettinsä ja taiteilijuuden määrittely. Hän tutkii sanojen taide ja työ yhteyksiä: sitä, kuinka molemmat sanat merkitsevät yhteyttä tai kieltä, sidosta tai kommunikaatiota yksilön ja yhteiskunnan välillä, ja sitä, kuinka molemmat sanat liittyvät todellisuuden rakentamiseen.

Sijainti: 11.6. Nummi klo 18-20, lähtö Ruukinaukiolta
12.6. Kurala-Kohmo klo 18-20, lähtö Omaishoitokeskuksen edestä: Vanha Hämeentie 105
13.6. Vartiovuori-Martti klo 12-14, Lähtö Kotikadulta, Vartiovuoren puiston päästä katua


Marko Rumbin // Morsiamet karkuteillä II // vuorovaikutteinen performanssi

Vuoden 2007 Olohuoneesta tutut morsiamet karkaavat taas hääjuhlahumusta Turun arkiseen katukuvaan. Bongaa morsiamet ja käy jututtamassa!

Marko Rumbinin toksessa kaupungille karkaa joukko morsiamia (ja heidän valokuvaajiaan), jotka tavallisesti on totuttu näkemään vain kirkossa, hääkuvissa ja häälehtien kannessa. Miten kaupunki ja hetki muuttuvat, kun morsian onkin Kelassa, linja-autossa tai pelaamassa biljardia lähiöbaarissa?! Teos on toisinto vuonna 2007 Olohuone-festivaalilla olleesta samannimisestä teoksesta.

Marko Rumbin on osa-aikainen kulttuurintekijä, jolla säkenöi satunnaisesti. Hän on ollut mm. graafinen suunnittelija, elokuvafestivaalin koordinaattori, valokuvaaja, harrastajanäyttelijä ja juomapelikehittelijä. Päätyökseen hän on hukassa.


Jani Petteri Virta ja Työryhmä // Taidesokkotreffit / A Blind Date with Art // vuorovaikutteinen performanssi

Sokkotreffit itseänsä taideteokseksi esittelevän kanssa? Kerrankos sitä…

Sovi treffit taideteoksen kanssa kahvilaan tai kuppilaan! Teokset maalauksista performansseihin hakevat treffiseuraa niin henkilökohtaista-palstan kautta kuin Facebookissa ja Tinderissä.

Jani Petteri Virta on performanssiin suuntautunut kuvataiteilija, jolle kaikki on runoutta ja tanssia.


Olohuoneen maskotti // performanssi

10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Olohuone lanseeraa Turun kaduille ihka oman maskotin! Maskottia esittää moderni kaupunkilainen Kamu Olonen, jonka voi nähdä kaduilla tapahtuman aikana teosten läheisyydessä. Lähesty rohkeasti, jututa ja kuvaa maskottia!

Maskotti kiertää tapahtuman aikana kaduilla ja pohtii teoksia täysin omalla tavallaan. Hän toivoo mahdollisimman paljon keskustelua teoksista paikan päällä ja Facebookissa. Kamua kannattaa myös haastaa kaverikuviin. Tunnuksena: #olkkari

Miika Neulaniemi on turkulainen taiteilija, jota kaupunkitaiteessa kiehtovat humoristiset ja yllättävät kohtaamiset.


Suvi Aarnio // Hyvän ja pahan tiedon PISTO-KAS! // yhteisötaideteos

Yhteisöteos PISTO-KAS! käsittelee sitä, mihin huomiomme neulan ja langan tavoin kiinnittyy ja millaisen tiedon kirjomme osaksi itseämme. Festivaalin aikana yksittäiset PISTO-KAS! teokset johdattavat kaupunkilaiset Martin kaupunginosaan.

Jo lapsuudessa olemme oppineet, että hyvällä on yleensä myös vastapuolensa. Kauneimmankin ruusun alla piilee piikki pistävä. Ja toisin päin: ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin!

Tieto yhdistää meitä toisiimme ja ympäristöömme. Se voi olla hiljaista tai äänekästä, puhdistavaa tai ahdistavaa. Hankimme ja suodatamme tietoa itse, tai sitä taotaan päähämme väkisin. Se voi olla merkittävää tai se voi unohtua hetkessä, viedä eteenpäin tai pysäyttää. Tieto voi olla hyvää tai pahaa – tai molempia yhtä aikaa. Teoksessa polveilevat hiljaisen perimätiedon viisaus, kokemuksien kypsyttämä ymmärrys sekä uutisten kasvoille paiskaama todellisuus – sekä myös ohikiitävien hetkien ahaa-elämykset ja hämmennys.

Teosta koostetaan kevään ajan kirjontaa ja kuvataidetta yhdistävissä Pisto-la! -pajoissa kuvataiteilija Suvi Aarnion opastuksella. Kulttuuriklubi ALKUpisteessä kokoontuvassa ryhmässä ovat mukana Tuula Bergqvist, Eila Hannula, Ulla Halkola, Leena Heino, Tarja Koffert, Marjo Laasola, Riitta Liede, Leena Lyysaari, Arja Pasila ja Terhi Tammila. He eivät ole ns. käsityöihmisiä ja suurin osa otti työpajassa ensimmäistä kertaa kirjontaneulan ja -kehikon käteensä.

Olohuone 306,4 km2 -festivaalin aikana yksittäiset PISTO-KAS! teokset johdattavat kaupunkilaiset Martin kaupunginosaan. Avoin tapahtuma, johon yleisö kutsutaan rakentamaan yhteistä PISTO-KAS! tarhaa, sijoittuu ALKUpisteen kortteliin osoitteessa Matinkatu 4.

Suvi Aarnio on sydämeltään ikuisesti raumalainen kuvataiteilija. Turussa asuvan ja työskentelevän Aarnion taiteellisen työskentelyn ytimessä ovat käsityötä ja kuvataidetta yhdistävät teokset. Kitschistä ja ITEtaiteesta inspiroituneet teokset nostavat kansanperinteestä ja popkulttuurista poimittujen kuriositeettien kautta esiin pieniä paloja inhimillisen elämän raadollisesta spektristä. Lisäksi Aarnio työskentelee yhteisötaiteilijana ja esiintyy burleskitaiteilija Kiki Hawaijina.www.suviaarnio.net


Lintutorni-ryhmä // Vanhalla postitiellä // yhteisötaideteos

3.–6.6.2015, Mynämäki – Turku

Vanhalla postitiellä on Lintutorni -monitaidekollektiivin kolmipäiväinen performanssivaellus Mietoisista Mynämäen ja Maskun kautta Turkuun. Reitti kulkee vanhaa postitietä pitkin ja sen varrella jaellaan Lintutornin omaa sanomalehteä sekä kirjeitä kaukaisista maista ja lähitienoon asukkailta. Matkan aikana kirjeitä myös luetaan ääneen ja ne saavat visuaalisia ja performatiivisiä muotoja. Kulkueen hidas vaellus antaa tilaa vuorovaikutukselle kanssakulkijoiden ja ympäristön kanssa.

Voit seurata performatiivista vaellusta reaaliajassa 3.–5.6. Facebookissa. Löydät meidät VANHALLA POSTITIELLÄ & Ohjelmalliset iltamat Mynämäellä  -nimisen tapahtuman kautta. Kulkueen sijaintia päivitetään jatkuvasti tapahtumasivulle ja sinne lisätään kuvia sekä videopätkiä matkan varrelta. Voit halutessasi liittyä hetkeksi postiseurueeseen.

Keskiviikkona 3.6. klo 17 alkaen pidetään Ohjelmalliset iltamat Mynämäen työväentalolla, Vanha Turuntie 26, Mynämäki.

Maksuttomassa tapahtumassa on tarjolla mm. laulua, tanssia, soitantaa ja höyryävää keittoa. Voit myös itse esiintyä. Genre on vapaa! Ilmoittaudu etukäteen sähköpostitse lintutornicollective@gmail.com tai soittamalla p. 050 5478 272.

Matka päättyy perjantaina 5.6. Turun Kauppatorille jossa voit tavata meidät noin klo 17–18.

Lintutorni on kansainvälinen taiteilijakollektiivi, jonka jäsenet työskentelevät eri taiteenlajien parissa. Ryhmä yhdistää eri taiteen aloja tanssista musiikkiin ja teatterista performanssiin sekä kuvataiteisiin. Vanhalla postitiellä matkaavat ryhmän jäsenet; Matthew Cowan (NZ), Johanna Juhola, Heli Meklin, Minna Pöllänen ja Mirimari Väyrynen. Mukana projektin toteuttamisessa ovat myös Jaakko Niemelä ja Friederike Felbeck (DE).

Vanhalla postitiellä -hanketta tukevat Goethe-instituutti ja Koneen säätiö.

Infopiste Turun kävelykadulla

Piipahda Olohuoneen infopisteelle kahville, levähtämään, pelailemaan tai kyselemään Olohuoneen ohjelmasta ja tapahtuman takana olevasta yhdistyksestä. Infopiste sijaitsee kävelykadulla, Onnenhevonen-patsaan vieressä. Infopiste tuo olohuoneen keskelle kaupunkia keskiviikosta maanantaihin klo 12-18 ja lauantaina klo 12-16.

Infolla kuullaan päivittäin taiteilijahaastatteluja klo 14. Haasteltavina ovat: – Ke 10.6. Anne Lehtelä (Nautakollaasit) + Seija-Leena Salo (Turkulaiset (taiteilija)kodit) – To 11.6. Marko Rumbin (Morsiamet karkuteillä II) + Jani Petteri Virta (Taidesokkotreffit) – Pe 12.6. Risto-Pekka Blom (Kaupunki on meidän) + Suvi Aarnio (PISTO-KAS!) – La 13.6. Nordic Puppet Ambassadors (Nopean Toiminnan Tonttujoukot) + Dirk Huelstrunk (Office of dispensable words)

Lisäksi infopisteen vieressä esiintyy sirkustaitelija Johanna Kellomäki.


Festivaalin klubit:

Avajaisklubi Rantakertussa ke 10.6. klo 19-21
FB-event »

Tervetuloa mukaan avaamaan kymmenettä Olohuone 306,4 km² -kaupunkitaidefestivaalia!
Sään salliessa valloitamme juhlintaan ravintolan terassin!
Illan esiintyjänä on turkulainen laulaja-kitaristi Folk-Valto, jonka akustista soitantoa kuullaan klo 20 alkaen.

Klubin tunnelmaan johdattaa Läntisen Rantakadun varrella Barkerin puistossa klo 18-18.40 tapahtuva avajaisperformassi Yllätysveto, jossa kolme esiintyvää taiteilijaa asettaa itsensä alttiiksi yleisön arvioinnille – ja tomaattien tulilinjalle.

Päätösklubi Turun Klubilla la 13.6. klo 21 alkaen
FB-event »

Puistelo-etkot » keskustan puistossa klo 21 saakka

Festivaalin viimeinen tapahtuma ei toden totta ole vähäisin;
Olohuone 306,4 km2 -festivaali päätetään huimilla visuaaleilla, kauniilla laululla ja tietenkin tanssiosuudella.

Klubin Illassa esiintyvät:
• Trivial Zero
Since November
• Puistelot
Luvassa toki paljon muutakin koettavaa ja ihmeteltävää. Sanotaan yhdessä moikat kymppivuotiaalle festarille ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan…

Comments are closed.