2017

Kaupunki kätkee sisäänsä lukemattomia piirejä. Ystävyyssuhteet, työyhteisöt, bussireitit, liikenneympyrät ja ketjuuntuvat kokemukset piirtyvät piireiksi ympäri kaupunkia. Piirit voivat olla tarkoituksella rakennettuja tai itsestään aikojen saatossa kutoutuneita. Piirit ovat orgaanisia tai keinotekoisia, näkyviä tai näkymättömiä, koettuja tai kokemattomia.

Olohuone 306,4 km² on kaupunkitaidetapahtuma, joka järjestetään vuosittain kesäkuun alussa Turussa. Kaikille avoin ja eri taiteenaloja yhdistävä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden kokea taidetta yllättävissä paikoissa ja tilanteissa. Olohuone kannustaa ihmisiä osallistumaan taiteeseen ja näkemään asuinympäristönsä toisin.

Kesällä 2017 kaupunkitaidefestivaali Olohuone 306,4 km² piirtää Turkuun oman piirinsä. Piiri piirtyy kantakaupungin ympärille monenmuotoisesta ympäristö- ja yhteisötaiteesta.

Taiteilijat ja teokset 2017

1. Milja-Liina Moilanen
SIIVOOJA
Video, veistos, performanssi / Video, sculpture, performance

“Siivoojan työ liittyy vahvasti naisten köyhyyteen, viimeiseen vaihtoehtoon: työhön johon mennään kun mitään muuta ei ole saatavilla. Palkka on heikko, niin asiakkaat kuin pomot kohtelevat työntekijöitä kertakäyttöisen esineen lailla – kertakäyttöisyys onkin jossain määrin totta, siivousalalla kun työntekijöiden vaihtuvuus on suuri.

Siivoojan työn ollessa yksi halveksituimmista ammateista, The New Economics Foundationin tutkimuksen mukaan siivoojat tuottavat yhteiskunnalle kymmenen puntaa jokaista puntaa kohden, joka heille on maksettu palkkana. Vertailuna verosuunnittelun asiantuntijat, jotka tekevät yhteiskunnalle tappiota 47 puntaa jokaista tienattua puntaa kohden.

Viimeisen vuoden ajan olen toiminut siivoojana kerätäkseni aineistoa osaksi Siivooja-teosta. Työskentelymetodina olen käyttänyt immersiivistä lähestymistapaa hahmoja ja tilanteita luodessa. Teoksessa mainitut hahmot, tapahtumat ja paikat mukailevat suurilta osin oikeita tilanteita ja kohtaamisia. Immersiivinen työmetodi on tärkeä osa työskentelyäni: se antaa taiteilijalle tarkkailijan aseman, tekosyyn uudelle roolille.”

Olohuoneessa Siivooja teoskokonaisuus levittyy yleisön nähtäväksi Länsi 1 -kauppakeskukseen. Teoskokonaisuus koostuu videosta, veistoksista sekä performatiivisista esityksistä. 

/

Cleaners job is strongly associated with womens’ poverty, last choice – job you have to take when there is nothing else. Pay is low and employees are changing like disposable items. According to The New Economics Foundation research, cleaners are bringing ten pounds for every pound they make to the society – compare it to tax avoidancy experts whom makes 47 pound loss for every pound they earn.

The artist has worked as a cleaner for the past year to collect material for the piece, that observes cleaner’s profession and its position in society. Moilanen has used immersive approaching as a working method to create characters and situations.

Siivooja spreads into the Länsi 1 -shopping mall during the Olohuone 306,4 km2 -festival. The piece is combination of video, sculpture and performance.

Milja-Liina Moilanen works with text, video and installations. She studies at the University of the Arts Helsinki’s Academy of Fine Arts. Current political topics, social phenomena and everyday life fuel her work. Power relations are often displayed in her work through common situations and ordinary objects.

Länsi 1 -kauppakeskus, Viilarinkatu 5
8.-9.6. klo 09:00 – 20:00
10.6. klo 09:00 – 17:00


2. Meri Hietala & Antti Ahonen
AHTAUTUMINEN
Performanssi / PerformanceSarja kehollisia tutkimusmatkoja kaupunkitilaan. Osa matkoista toteutetaan työryhmän kesken ja esitään festivaalilla valokuvien muodossa, osa retkistä on avoimia yleisölle.

Ahtautuminen on menetelmä jota taiteilijat Hietala ja Ahonen ovat tutkineet useamman vuoden ajan. Ajatuksena on etsiä mielenkiintoisia tiloja ja järjestää niihin kehollisia tutkimusmatkoja. Ympäristöstä etsitään erityisesti kiinnostavia koloja, onkaloita ja aukkoja joihin retkikunta lähetetään. Metodiin kuuluu, että retkikunta riisutaan aina ensin kaikesta teknologiasta sekä tekstiileistä.

Maailman muuttuessa virtuaalisemmaksi ja digitaalisemmaksi, teos antaa vastapainoksi vahvoja kehollisia ja tilallisia kokemuksia. Performanssilla pyritään luomaan herkkiä tilanteita, joissa kokija vedetään pois mukavuusalueeltaan ja haastetaan miettimään uudelleen henkilökohtaisen tilansa rajoja ja suhdetta ympäristöönsä.

/

Physical explorations to the city. Technology and textile free group of researchers are send to pack into different holes of the city. Some trips are made by the crew and will be presented at the festival by photos, some trips are open to the audience.

Squeezing is a method that artists Hietala and Ahonen has explored for several years. While world is turning more digital, the piece gives strong physical experiences. The viewer is challenged to think about their personal boundaries and relation with the environment.


Meri Hietala (s.1980) on Kouvolassa RASi637 -taiteilijayhteisössä asuva monialainen taiteilija, joka tekee performansseja, ääni- ja installaatiotaidetta. Koulutukseltaan Hietala on Ympäristötaiteen Maisteri.

Antti Ahonen (s.1977) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka toimii laajasti mediataiteen, performanssitaiteen ja valokuvauksen kentillä sekä niiden välillä. Hänet tunnetaan työstään mm. Kokeellisen Elektroniikan Seuran parissa ja elävän taiteen systemaattisena dokumentoijana.

www.merihietala.net ja www.anttia.net
yhteisprojekteja: www.anttia.net/meri

Avajaisklubi, Baaribaari
8.6.


3. Sonja Vainionpää
TURUN PA-PIIRI
Performanssi / Performance

Oletko innokas? Joustava? Työorientoitunut? Ulospäinsuuntautunut? Täydellinen? Ei hätää, me voimme auttaa! 

Turun PA-piiri tarjoaa sinulle juuri ne ominaisuudet, jotka sinulta puuttuvat! Maailmalla työnhaussa jo käytössä oleva Personal Attributes -ansioluettelo kuvaa työnhakijan luonteenpiirteitä: mm. vahva selkäranka, positiivinen asenne ja määrätietoisuus ovat kuumaa valuuttaa työmarkkinoilla. Nyt vihdoin Turun maaperälle rantautuva PA -piiri on apupiiri työnhakijoille, joilla on luonteessaan vielä korjattavaa. Piirin vetäjänä toimii vuoden 2014 työntekijä Sonja Vainionpää, joka luettelee päivän kuumimmat luonteenpiireet ja tarjoaa työnhakuhedelmistä puristettua mehua. Laitetaan luonteesi kuntoon!

Turun PA-piiri auki päivittäin festivaalin ajan klo 10-16 Barkerin puistossa Kari Juvan “Turku työllä rakennetaan” -veistoksen välittömässä läheisyydessä. Tervetuloa! 

Päivittäinen aikataulu festivaalin ajan: klo 10-12 työaamunavaus, klo 12-15 luonteentyöstöä, klo 15-16 PA-klinikka (varaa henkilökohtainen aika: turunpapiiri@gmail.com)

/

Are you enthusiastic? Work oriented? Flexible? If not, do not worry: Turku PA-circle gives you all the personality traits that you’re lacking! Employee of the year 2014 puts your personality in order.

Turku PA-circle is open during the festival at the Barker Park 10 am. – 4pm. You can also book your own personal appointment: turunpapiiri@gmail.comMore information on Facebook: https://www.facebook.com/events/101587880426724/?fref=ts

Barkerinpuisto / Barker Park
8.-10.6. 10:00 – 16:00


4. Mari Kämäräinen & Fanni Maliniemi
MENOPALUU
Videoteos / Video art


       
Menopaluu-videoteos mahdollistaa vakiintuneiden aika- ja tilakäsitysten pohdiskelun – ehkä kyseenalaistamisenkin – visuaalisessa muodossa. Se on myös hiljentymistä ja rauhoittumista tukeva meditatiivinen teos.

Teoksen materiaalina on 10 tuntia yhtämittaista videokuvaa merimatkalta, joka tehtiin Turusta Utöhön kesällä 2016 M/S Aspö-laivalla. Matkan vaiheet on dokumentoitu laivan keulasta käsin, ja lopullisessa teoksessa meno- ja paluumatka yhdistyvät 5 tuntia kestäväksi videokuvaksi.

/

Menopaluu -video artwork gives you an opportunity to think about idea of time and space – and maybe question it (as well) – in a visual form. You can come to quiet and relax while watching the video as long as you want.

Material for the piece is 10 hours of continuous video from a boat trip to Utö and back at summer 2016. The final piece is 5 hour combination of this videomaterial.

Mari Kämäräinen ja Fanni Maliniemi ovat tutustuneet Limingan taidekoulussa vuonna 2008. Molemmat asuvat ja työskentelevät Turussa. Menopaluu-videoteos on työparin ensimmäinen yhteinen projekti, jonka työstäminen alkoi tammikuussa 2016.

Mari Kämäräinen on valokuvan, piirustuksen ja tilan parissa työskentelevä kuvataiteilija. Hänen taiteellinen työskentelynsä on muutaman vuoden ajan keskittynyt lineaarisen viivaperspektiivin visuaalisten ja filosofisten mahdollisuuksien tutkimiseen tila-kokemusta käsittelevissä teoksissa. Erityisen paljon häntä kiinnostaa ääretön tila ja sen havainnollistaminen.

http://marikamarainen.com/

http://marielisabet.blogspot.fi/

Fanni Maliniemi on kuvataiteilija, animaattori ja kuvittaja. Maliniemen työskentelyssä kokeilevuus ja uuden keksiminen ovat tärkeitä elementtejä leikkimielisyyttä unohtamatta. Lähiaikoina animaatio-opintojen innoittamana hän on paneutunut enenevissä määrin videoteknologian pariin. Kolmiulotteisuuden hahmottaminen ja tavoittaminen on hänelle tärkeää niin animaation, veiston kuin piirustustenkin parissa.

S/S Borea
8.-10.6 
klo 10:00 – 18:00 HUOM! Aikataulu muuttunut.


5. Miina Puolitaival
MAAILMAN MATALIN VUORI
Yhteisötaideteos / Community artRoskaaminen, erityisesti lasipullojen rikkominen, kurjistaa Uittamon kauniita merenrantakallioita. Lasinsirpale on erityisen ikävä roska: se sattuu niin ihmisen jalkapohjaan kuin koiran käpäläänkin. Se ei hajoa luonnossa. Toisaalta lasinpala kalliolla voi olla kaunis, esteettinen esine, auringossa kimaltava aarre; eriväristen lasinpalojen läpi katsoen maailma näyttää erilaiselta.

Olohuone 306,4 km2 -tapahtuman aikana Uittamolla tehdään ruohonjuuritason tekoja. Lasinsirpaleista kohoaa Maailman matalin vuori. Sen ympäristössä voi kesän lapsi taas kävellä ilman kenkiä. Tule mukaan puhdistamaan polkuja ja rakentamaan roskasta aarretta! 

Maailman matalin vuori rakentuu Uittamon uimarannan tuntumassa sijaitsevilla kallioilla torstaina, perjantaina ja lauantaina klo 13-18. Osallistua voi missä vaiheessa tahansa.

/

Trash, especially glass splinter causes damage to the beautiful Uittamo sea rocks. Glass splinter is a difficult trash: it hurt in your foot and it doesn’t even decompose in the nature. At the same time glass splinter at the rock can be a beautiful esthetic object, sparkling treasure at the sun. World seems different through a colorful piece of glass.

The world’s smallest mountain rises from pieces of broken glass. Let’s clean Uittamo’s beautiful sea rocks and build treasures from trash!

Miina Puolitaival on Turun taideakatemiasta valmistunut kuvataiteilija. Hänen työskentelynsä tärkeimpiä teemoja on ihmisen suhde ympäristöön.

Ispoisten uimaranta / Ispoinen beach
8.-10.6
klo 13:00-18:00


6. Sini-Meri Hedberg
SQUARE 3 DAYS
Installaatio / InstallationMusta! Neliö! Sini-Meri Hedberg asettelee Koroistenniemelle kolmeksi päiväksi mustan neliön, joka koostuu pienemmistä maalatuista neliöistä. Square 3 days tarkastelee mustaa neliömuotoa historiallisesti merkittävässä paikassa. Mitä neliöille tapahtuu kolmen päivän aikana? Miten paikka vaikuttaa neliöön ja miten neliö vaikuttaa paikkaan?

Hedbergin mustia maalattuja neliöitä on ollut viime vuonna esillä galleriatilassa Berliinissä, jolloin keskeinen lähtökohta oli ajatus abstraktin taiteen merkityksellisyydestä myös nykytaiteen virtauksissa. Yhdessä Marjatta Holman kanssa pitämässä näyttelyssä Hedberg käsitteli maalaustaiteen monokromaattista puolta; mustan värin ja neliömuodon avulla Hedberg etsi maalauksen eleitä tukeutuen minimalistisiin päämääriin. Hedberg sai vaikutteita ripustukseen kuvanveistäjä Carl Andrelta, sijoittaen teokset osaksi lattiapintaa.

Hedberg kuvaa Koroistennimelle syntyvän neliön ripustaessa ja purkaessa. Kuvat löytyvät tämän jälkeen Instagramista tililtä sinimerihedberg

/

Black! Square! Sini-Meri Hedberg sets black square to the ground for three days. What happens to the square in three days? How does the place affect the square and how the square affects the place?

Hedberg takes pictures of the piece before and after the experiment. Pictures will be posted on the Instagram account sinimerihedberg.

Sini-Meri Hedberg on valmistunut kuvataiteilijaksi 2004 Turun ammattikorkeakoulusta ja asuu ja työskentelee Turussa. Hän on pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Hedberg on toiminut Turun Taiteilijaseurassa ja on myös Taidemaalariliiton jäsen.

Koroistenniemi, Catilluksentie 2
8.-10.6.7. Henna-Maria Hanhineva
PIENIÄ KOHTAAMISIA
Improvisoitu tanssiesitys / Improvised dance performance


Kuva: Riikka Kontio

Pieniä kohtaamisia on tanssi-improvisaatioon pohjautuva kahdenkeskinen teos. Mitkä asiat elämässäsi ovat tärkeitä? Mikä sinua ilahduttaa, tai mikä on ollut päiväsi paras hetki? Kertomasi tarinan, tai yksittäisen sanan, tunnelma kehollistetaan siinä hetkessä syntyväksi tanssi-improvisaatioksi. 
Teos on koettu aiemmin Kehä -festivaalilla Oulussa kesällä 2015.

Tervetuloa kohtaamaan!

/

What is the most important thing in your life? What makes you happy or which have been the best moment of your day? In this interactive performance artist will transform your story into an improvised dance.

Welcome to confront!

Henna-Maria Hanhineva on hiljattain Turkuun muuttanut tanssitaiteilija. Hänen taustansa on nykytanssissa, improvisaatiossa ja luovassa liikkeessä, butossa sekä muistelussa. Henna-Marialle tanssissa tärkeää on kehollinen vuorovaikutus, leikkisyys ja kosketus. Hän työskentelee moninaisissa ympäristöissä esiintyen, opettaen ja tehden yhteisöllisiä projekteja. Henna-Maria on valmistunut tanssijaksi Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummusta 2008 ja opiskellut lisäksi tanssin ohjaajaksi 2003-2005 sekä tanssipedagogiikan perusteiden opinnot 2016-2017.

Yo-Kylä, Inspehtorinkatu 3
9.6.
klo: 13-15, 17-19, 20-21


8. Yhteistyöteos
CAMERA OBSCURA

Astu sisään kameraan! Koe Camera Obscura -ilmiö Valokuvakeskus Perin kamerakontissa ja tutustu kuvan muodostumisen perustekniikkaan elämyksellisellä tavalla. 

Camera obscura -kontin yhteydessä järjestetään opastuksia, lapsille ja nuorille suunnattuja työpajoja ja visuaalista elämystä korostavaa oheisohjelmaa. Opastuksissa kerrotaan yleisölle ilmiöstä ja liitetään kontissa koettu elämys myös laajemmin valokuvan sekä alueen historiaan.

Kontti on 8.-9.6. päivisin avoinna yleisölle klo 12-17 ja tilassa järjestetään opastuksia. Lisäksi lauantaina 10.6. klo 13-18 valokuvataiteilija Heidi Lunabba ohjaa laajalle yleisölle suunnatun drop in –tyyppisen työpajan, jossa voi piipahtaa tekemään oman camera obscuran.

/

Step into the camera! Experience the magic of photography in Photographic Centre Peri’s Camera Container.

Valokuvakeskus Peri – Camera Obscura 2017
Tuomiokirkkotori / Turku Cathedral Square
8.-9.6.
klo 12-17

Valokuvataiteilija Heidi Lunabban työpaja
10.6.
klo 13-18


9. Yhteistyöteos
Esko Niinikorpi: KYLÄYHTEISÖ

Festivaalin ajaksi Kirjan talon pihalle rakentuu uusi kaupunginosa. Sen muodostavat kodat, joissa jokaisessa on asukkaat. Kodat ovat perinteisiä majoituspaikkoja Lapissa – nyt kodat on rakennettu perinteisistä, mutta teollisesti jalostetuista raaka-aineista: puusta ja teräksestä. Kylän keskellä on nuotiopaikka, kuten se on aina ollut keskeisellä paikalla ihmisten arjessa.

Tämän kylän asukkaat ovat runoja. Jokaisella asukkaalla on oma luonteensa, omat vikansa ja vahvuutensa. Kuten kodat Lapissa, ovat ne tässäkin kyläyhteisössä väliaikaisia asumuksia: runot vaeltavat, ovat ehkä levottomia tai eivät muuten vain halua asettua aloilleen. Festivaalin sulkeuduttua kodat puretaan ja runot vaeltavat pois.

Runot tapahtumaan kirjoitetaan runoyhdistys Nihil Interit ry:n jäsenten toimesta. Kylän runot kuratoi Tommi Parkko.

Torstai illalla 8.6 kylässä järjestetään avoin runoilta, jossa kuka tahansa voi lukea runojaan. Runonlausunnan jälkeen on mahdollisuus avoimeen keskusteluun. Kaikentasoiset kirjoittajat ovat tervetulleita! Tilaisuudesta vastaa Runoyhdistys Nihil Interit ry.

Esko Niinikorpi on turkulainen kuvataiteilija, runoilija ja tuotesuunnittelija.

Tommi Parkko on turkulainen runoilija, runouden opettaja ja tietokirjailija.

/

A New community emerges: the Tipi-like huts of the community are inhabited by poems. Executed together with Nihil Interit ry.

Kirjan talon piha, Linnankatu 24 / Kirjan talo courtyard, Linnankatu 24
8.6.-10.6.


10. Hanna Oinonen
VALUMA
Katutaideteos / Street art

Kaupunkitilan erilaisille pinnoille levittäytyy numerosarjoja, pörssikursseja. Teoksen syntyprosessin taustalla on vaikuttanut ajatus talouden ylivallasta ja taloudellisen tehokkuuden vaatimusten leviämisestä kaikille elämänalueille. Piiri voi olla myös ulossulkeva.

/

During the festival you can find series of numbers, share prices, all over the city. Requirement of financial effectivity has spread to all of our sectors of life.

Hanna Oinonen (s. Tornio, asuu ja työskentelee Tampereella) on valmistunut taidegraafikoksi Kankaanpään taidekoulusta 2000 ja opiskellut lisäksi mm. Lahden taideinstituutissa ja Varsovan kuvataideakatemiassa. Hän käyttää teoksissaan monia tekniikoita sekä materiaaleja ja on kiinnostunut kaupunkitilan mahdollisuuksista.

Valuma -teoksia on löydettävissä Yo-Kylästä, Uittamolta, Asemapuiston Lippakioskilta, Taideakatemian Linnankadun kampuksen ympäristöstä sekä Itäharjulta.
8.-10.6.

Comments are closed.